Sałatka „pomost kulturowy” - KUKBUK
salatka pomelo fasolka kukbuk

Sałatka „pomost kulturowy”

1 porcja

Pomelo obieramy z włókien i rwiemy na grube kawałki. Fasolkę wrzucamy do posłodzonego wrzątku i gotujemy około 5 minut, aż będzie chrupka. Zachowujemy wodę. Studzimy i kroimy na skośne 2 cm kawałki. Ostrym nożykiem wycinamy pojedyncze listki brukselki i blanszujemy minutę w gotującej się wodzie. Odcedzamy. Z imbirowej zalewy, soku z limonki, miodu, oleju i soli ukręcamy sos. Wszystkie elementy łączymy w misce dodając na koniec posiekaną kolendrę, marynowany imbir ze słoika i skórkę z limonki. Wyjątkowo pozwalamy sałatce odczekać 30 minut przed podaniem. Z zamkniętymi oczami nie rozpoznacie w niej brukselki. A po co szukać nudnych sałat, kiedy brukselka wróciła właśnie na bazary? Do sosu dodajemy płaską łyżkę ostrzejszej pasty paprykowej typu sambal i doceniamy zaskakujący smak pomelo.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: