Sałatka z pieczonej gruszki i pasternaku - KUKBUK
salatka gruszka pasternak kukbuk

Sałatka z pieczonej gruszki i pasternaku

4 porcje

Rozdzielamy wszystkie listki czerwonej kapusty i po odcięciu zgrubień wkładamy je do garnka. Solimy, dodajemy liście laurowe, anyż, ziele angielskie, plastry pomarańczy ze skórą i goździki. Zalewamy octem, sokiem jabłkowym i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pasternak obieramy i kroimy na mandolinie w 2-milimetrowe plastry. Nieobraną gruszkę przekrawamy wzdłuż na pół i tniemy podobnie. Pasternak smarujemy rozpuszczonym masłem, solimy, obtaczamy w igłach rozmarynu i układamy na połowie blaszki. Gruszkę smarujemy tylko masłem i też układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż wszystko się zrumieni (30-40 minut). Studzimy.

W trakcie pieczenia możemy zrobić czipsy z jarmużu, poświęcając na nie 3 liście. Oderwane od twardej łodygi kawałki delikatnie mieszamy z odrobiną oleju (u mnie kokosowego) i wkładamy do piekarnika rozrzucone na blaszce. Dość szybko zamienią się w chrupiące czipsy (czasem zbyt popularne wśród szefów kuchni). Nimi wykończymy sałatkę. Pozostały jarmuż pozbawiamy łodyg, sparzamy w osolonej wodzie i wystudzony drobno siekamy.

Z majonezu, serka i jogurtu ukręcamy sos. Dodajemy 5 łyżek wywaru z gotowania kapusty i posiekaną cebulę. Doprawiamy solą.

W dużej misce mieszamy delikatnie pasternak, gruszki, blanszowany jarmuż. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Dorzucamy kilka liści kapusty pokrojonych na mniejsze kawałki, skrapiamy gdzieniegdzie kilkoma łyżkami sosu majonezowego, wierzch obrzucamy chrupiącym jarmużem. Gotowe. Taka sałatka będzie też idealna do steka, a kapusta z marynaty – do gęsiny.

© KUKBUK 2017