Sałatka z pestkami granatu, gruszką i orzechami włoskimi - KUKBUK
salatka granat gruszka kukbuk

Sałatka z pestkami granatu, gruszką i orzechami włoskimi

4 porcje

Dzięki połączeniu słodkiej gruszki z granatem i orzechami, ta sałatka jest jedną z naszych ulubionych.

Liście sałat myjemy, osuszamy, rwiemy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i każdą ćwiartkę kroimy w pionie na cienkie plastry. Orzechy prażymy i kruszymy. Plastry gruszek, orzechy i pestki granatów wrzucamy do sałat i delikatnie mieszamy.

Olej, oliwę, melasę i musztardę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim dressingiem polewamy sałaty z dodatkami i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

 

Przepis: Fabian Wolski

Zdjęcia: Bernard Hołdys

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: