Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków - KUKBUK
salatka osmiornica ziemniaki kukbuk

Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków

4 porcje

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Nastawiamy gar zimnej wody z liśćmi laurowymi i połową octu, doprowadzamy do wrzenia. Ośmiornicę nabijamy na wielki widelec i trzykrotnie zanurzamy w gotującej się wodzie. Po trzecim razie zostawiamy w garnku na dłużej, na 45-60 minut (sprzedawca ośmiornicy sugerował nawet 90 minut). Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy ośmiornicę w wodzie, aż wystygnie. Wyławiamy miękką, osuszamy i kroimy w kawałki. Ziemniaki posmarowane oliwą możemy lekko podpiec w piekarniku lub krótko podsmażyć na patelni. Ciepłe mieszamy delikatnie w dużej misce z ośmiornicą, doprawiamy kilkoma łyżkami oliwy, posiekaną natką pietruszki, solą morską i resztą octu.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: