Sałatka nicejska - KUKBUK
salatka nicejska kukbuk

Sałatka nicejska

1 porcja

Sałatkowy klasyk w odświeżonym wydaniu. Oprócz tuńczyka i jajka znajdziecie tu fasolkę szparagową i plastry ziemniaków.

Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinie tak, aby zachowały kształt i nie rozsypywały się w sałatce (20-25 minut). Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie, po czym hartujemy w wodzie z lodem. Jajko gotujemy na półmiękko, czyli przez 7 minut od zawrzenia wody, po czym wkładamy do lodowatej wody, aby szybko się ostudziło. Filet z tuńczyka solimy z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, aby w środku nadal pozostał różowy. Zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry. Jeśli używamy puszkowanego tuńczyka, odsączamy go z zalewy.
Łączymy ze sobą liście szpinaku, ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki, kawałki ryby, fileciki anchovies i plastry pomidora. Z 3 części oliwy i 1 części soku z cytryny przygotowujemy dressing. Możemy doprawić go dodatkowo odrobiną roztartego czosnku i drobno posiekaną natką pietruszki, co nie jest obligatoryjne, natomiast koniecznie doprawiamy go solą i pieprzem, po czym polewamy sałatkę i podajemy.

 

Pozostałe przepisy Akademii Kulinarnej Whirpool:

Zupa rybna z grzybami

Jajka w koszulce ze szpinakiem, pieczarkami i kolorowymi pomidorami

Crostini z wiejskiego chleba ze smażonymi leśnymi grzybami

Zupa miso z warzywami

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: