Sałatka namasu - KUKBUK
namasu salatka kukbuk

Sałatka namasu

1 porcja

Japonia w miseczce: rzepa daikon, bulion kombu, marchewka, biały sezam i ocet ryżowy.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki julienne. Zasypujemy solą i mieszamy dokładnie ręką, aż sól się rozpuści. Odstawiamy i po 10 minutach dokładnie odciskamy. Podajemy doprawione octem ryżowym i cukrem.

Japończycy dodają do tej sałatki jeszcze bulion z kombu. W Polsce można go kupić w proszku lub przygotować, zagotowując 10-centymetrowy kawałek wodorostu kombu w 500 ml wody.

Szpinak z sosem sezamowym:

Szpinak blanszujemy we wrzątku, hartujemy w zimnej wodzie i odciskamy. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, ucieramy w moździerzu, łączymy z sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Uzyskanym sosem polewamy szpinak i całość delikatnie mieszamy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: