Sałatka z młodych ziemniaków, ze szpinaku, z ziół i kindziuka - KUKBUK
salatka mlode ziemniaki

Sałatka z młodych ziemniaków, ze szpinaku, z ziół i kindziuka

2 porcje

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Ziemniaki wrzucamy do miski i dodajemy posiekany drobno czosnek, łyżkę oleju, sos sojowy, miód i pieprz. Pieczemy w piekarniku do miękkości; ziemniaki robią się pięknie brązowe od miodu i sosu sojowego. W tym czasie na maśle smażymy przez 2 minuty 3 garście szpinaku, zdejmujemy z patelni i nie czekając, mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką octu. Gorące ziemniaki lekko zgniatamy widelcem, przekładamy szybko do miski. Polewamy pozostałym octem i olejem, posypujemy posiekanymi koprem i dymką oraz solą i pieprzem. Malujemy dno miski jogurtowym sosem, wykładamy gorące ziemniaki, obsypujemy resztą szpinaku (posiekanego) i kawałkami kindziuka zrumienionymi na chrupiąco na suchej patelni. Nie mieszamy!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: