Sałatka z młodych warzyw - KUKBUK
salata_warzywa kukbuk

Sałatka z młodych warzyw

4 porcje

Młode warzywa i domowy majonez uczynią ze zwykłej sałatki jarzynowej danie popisowe.

Marchewki skrobiemy delikatnie ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy kolejną minutę. Następnie odcedzamy warzywa i układamy na talerzu. Jajka gotujemy w koszulkach w wodzie ze szczyptą soli i octem przez 3 minuty (patrz instruktaż na www.kukbuk.com.pl). Odcedzamy i układamy z warzywami.

Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy. Na sałatce warzywnej układamy plasterki rzodkiewki, kiełki groszku, dymkę i szczypiorek. Podajemy z majonezem, który przygotowujemy ze składników o tej samej, najlepiej pokojowej temperaturze. Żółtka przekładamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy, następnie miksujemy, wtłaczając olej. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy łyżkę wody.

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracja Aruana

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: