Sałatka z kurczakiem, ryżem i suszoną morelą - KUKBUK
salatka kurczak ryz morela kukbuk

Sałatka z kurczakiem, ryżem i suszoną morelą

4 porcje

Jeśli jesteście fanami połączenia słodkich owoców i kruchego mięsa, ta sałatka przypadnie wam do gustu.

Zalewamy morele wrzątkiem i pozostawiamy do zmiękczenia na czas przyrządzania sałatki. Przygotowujemy ryż – czerwony gotuje się zazwyczaj około 40 minut, dlatego możemy go wstawić wcześniej i w połowie czasu dodać pozostałe odmiany albo ugotować je osobno i połączyć później. Pamiętajmy, że ryż czerwony i brązowy nie powinny być zbyt miękkie.

Wszystkie składniki sosu mieszamy aż do uzyskania emulsji. Jak tylko ryż będzie gotowy, dodajemy do niego połowę dressingu. Ciepły szybciej i lepiej wchłonie sos. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Nogi z kurczaka nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i oliwą. Przekładamy do foremki żaroodpornej i pieczemy 40-50 minut lub do momentu, aż po nakłuciu mięsa wyciekną z niego klarowne soki. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Teraz możemy zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni i uprażyć w nim orzechy. Jeśli używamy kurczaka upieczonego wcześniej, prażymy orzechy na patelni. Z wystudzonego kurczaka zdejmujemy skórę i odrywamy mięso od kości w sporych kawałkach. Morele odcedzamy z wody i kroimy w paski. Listki pietruszki obrywamy z gałązek. Gdy orzechy się uprażą, grubo je kroimy. Przekładamy ryż, mięso, morele, orzechy, pietruszkę, rukolę lub szpinak i resztę sosu do dużej misy i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: