Sałatka z komosy ryżowej z bobem i truskawkami - KUKBUK
quinoa bob truskawki kukbuk

Sałatka z komosy ryżowej z bobem i truskawkami

2 porcje

Takie śniadanie stawia nas na nogi!

Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą, by pozbyć się saponin. Przekładamy kaszkę do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy, aż komosa wchłonie prawie cały płyn, czyli około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na kwadrans. Następnie mieszamy komosę widelcem, lekko ją spulchniając, i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Składniki na dressing dokładnie mieszamy (najłatwiej wykorzystać do tego słoik, którym możemy do woli potrząsać). W dużej misce mieszamy go z komosą ryżową. Przygotowujemy resztę składników – łuskamy bób, kroimy truskawki (w zależności od rozmiaru na połówki lub ćwiartki), siekamy pistacje, a z sera ścieramy grube płatki. Robimy chiffonade z bazylii i mięty – układamy liście ziół równolegle na sobie, zwijamy w ciasny rulon i ostrym nożem kroimy w poprzek, tworząc cienkie wstążki. Wszystko razem łączymy z komosą ryżową. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy sałatkę do smaku. Szczelnie przykrytą odstawiamy do przegryzienia w lodówce – smaczniejsza robi się po kilku godzinach, a najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / https://www.coutellerie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: