Sałatka z kolorowych cykorii, persymony i migdałów - KUKBUK
salatka cykoria kaki

Sałatka z kolorowych cykorii, persymony i migdałów

1 porcja

Najpierw robimy sos, bo dobrze mu zrobi, jeśli postoi w lodówce. Na małą patelnię wlewamy sok z 5 pomarańczy i dodajemy cukier. Przed wyciśnięciem jedną pomarańczę możemy otrzeć ze skórki i pół łyżeczki dodać do redukcji. Redukujemy sos do gęstego syropu i dodajemy czubrycę. Studzimy, mieszamy dokładnie z musztardą i wlewamy cienkim strumieniem oliwę, nie zapominając o mocnym ubijaniu rózgą w trakcie mieszania. Odstawiamy. Na maśle obsmażamy na złoto przekrojone wzdłuż na pół czerwone cykorie. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Odsączamy na papierze. Migdały kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Wycinamy segmenty z pomarańczy i cienkie plasterki z obranej persymony. Miskę polewamy częścią sosu, wykładamy listki i kawałki cykorii, pomarańczy, persymony. Usmażoną cykorię dzielimy na pojedyncze listki. Dokładamy. Wlewamy w zagłębienia sos i olej orzechowy. Dopełniamy kawałkami sera i posypujemy migdałami. Ilość radicchio według uznania i odporności na jej gorycz (odrywam z tylko purpurową część). Solimy od góry, jemy natychmiast, a mieszamy się w trakcie nakładania.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: