Sałatka z kaszy gryczanej palonej i buraków - KUKBUK
salatka_kasza_burak kukbuk

Sałatka z kaszy gryczanej palonej i buraków

1 porcja
gryczana salatka
salatka_kasza_burak kukbuk
Ugotowane, ciepłe buraki kroimy w dowolny kształt. W misce mieszamy skórkę z pomarańczy, czarnuszkę i czosnek i obtaczamy w tym buraki. Nieco mocniej niż zwykle solimy i zalewamy 4 łyżkami octu, 5 łyżkami oleju i 1 łyżką miodu. Odstawiamy na godzinę lub dłużej. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kaszę płuczemy, mieszamy w misce ze skórką z cytryny i 5 łyżkami oleju, solimy. Przesypujemy do żaroodpornego naczynia i podlewamy wodą tak, by sięgała centymetr nad kaszę. Zakrywamy szczelnie i pieczemy do odrobinę chrupiącej miękkości. To może być godzina w piekarniku lub krócej – zajrzyjcie do kaszy po 40 minutach. Ostudzoną kaszę mieszamy ze sparzonymi w wodzie owocami, z bakaliami, siemieniem lnianym, resztą miodu, octu i oleju. Doprawiamy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i podajemy z burakami.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: