Sałatka jajeczna - KUKBUK
Salatka jajeczna kukbuk

Sałatka jajeczna

1 porcja

Dzień wcześniej ukręcamy mus z serka, chrzanu, ze śmietany z dodatkiem żelatyny i skórki otartej z ½ cytryny. Doprawiamy solą, przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Gotujemy jajka na półtwardo, nie studzimy. Z soku z ½ cytryny i kilku łyżek oliwy ukręcamy szybko małą porcję winegretu. Nie zaszkodzi dosłodzić go lekko miodem. Majonez, najlepiej własnej roboty, mieszamy z drobno pokrojonym jabłkiem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki i ogórki ścieramy na cienkie, przeźroczyste plasterki. Tuż przed podaniem mieszamy je z kiełkami, ściętymi listkami rzeżuchy i winegretem. Dno talerza smarujemy porcją majonezu jabłkowego, wykładamy warzywa i wkomponowujemy w to dymiące, bo jeszcze ciepłe połówki jajka oraz kulki twarogu chrzanowego (wykrojone specjalną łyżką). Potem może wjeżdżać żur. Jemu kilka kulek też nie zaszkodzi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: