Sałatka z gruszką, kiełbasą i orzechami włoskimi - KUKBUK
salatka gruszka kukbuk

Sałatka z gruszką, kiełbasą i orzechami włoskimi

2 porcje

Gruszka i orzechy włoskie to znane połączenie, ale spróbujcie go w sałatce z kiełbasą i zjedzcie z kromką chleba z rozmarynem.

Czosnek owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach wyjmujemy kremowy już czosnek z łupinek i dobrze mieszamy z masłem, listkami tymianku oraz odrobiną soli. Wkładamy do miseczki i schładzamy w lodówce przez kilkanaście minut.

Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy. Na innej patelni podgrzewamy kiełbasę. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajemy gruszkę pokrojoną na 8 części. Smażymy je na złoto z każdej strony i odstawiamy na bok, aby przestygły. Sałatę mieszamy delikatnie w misce z kawałkami kiełbasy, gruszką i octem winnym. Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy orzechami włoskimi. Podajemy z chlebem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: