Sałatka z groszkiem cukrowym i burakiem - KUKBUK
salatka_groszek kukbuk

Sałatka z groszkiem cukrowym i burakiem

2 porcje

Garść liści, żółty burak i czosnek niedźwiedzi, podane z domowym majonezem i jajem w koszulce. To nie jest zwykła sałatka!

Żółtko łączymy w misce z sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie powoli wlewamy olej po anchois i roślinny, cały czas energicznie mieszając. W ten sposób otrzymamy gęsty majonez. Pod sam koniec mieszania dodajemy wodę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Groszek cukrowy gotujemy przez 2 minuty, następnie hartujemy go w zimnej wodzie. Czekamy, aż wystygnie, i odcedzamy. Buraka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na pół. Sałaty pozbawiamy zewnętrznych brzydkich liści. Resztę zieleniny myjemy i dokładnie odsączamy.

 

W misce układamy wszystkie sałaty oraz warzywa. Polewamy sosem, a na wierzchu układamy grzankę. W garnku zagotowujemy 1,5 l wody z 70 ml białego octu winnego. Jajko wbijamy do miseczki i przelewamy je delikatnie w wirek zrobiony łyżką w gotującej się wodzie. Gotujemy tylko 2,5 minuty. Gotowe jajko w koszulce przekładamy łyżką cedzakową na papier, by odsączyć je z wody, a następnie umieszczamy na grzance. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

© KUKBUK 2017