Sałatka z dyni, brukselki i nerkowców - KUKBUK
salatka dynia brukselka nerkowce

Sałatka z dyni, brukselki i nerkowców

1 porcja

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, aby się nie posklejał. Wyciskamy sok z pomarańczy do niewielkiej patelni i redukujemy go z cukrem do gorącego, gęstego syropu. Wyciskamy do niego ząbek czosnku, mieszamy go z pieprzem, wlewamy oliwę i solimy. Dynię obieramy i kroimy w cienkie, centymetrowe księżyce. Moja dynia była kapitalnie malutka, zatem udało mi się ją pokroić niczym melon. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i partiami smażymy dynię z dwóch stron, dopiero po chwili dokładamy cienkie płatki czosnku z dwóch pozostałych ząbków. Lekko solimy, doprawiamy szczyptą papryki i cukru. Zdejmujemy razem z czosnkiem. Dynię można również upiec w piekarniku, pamiętając, aby dostosować czas pieczenia do jej gatunku. Ma być jędrna i miękka po bokach. Zalewamy gorącą dynię gorącym syropem, łączymy z makaronem. Dodajemy podprażone na patelni nerkowce. Brukselkę przygotowujemy na samym końcu. W trakcie gotowania osolonej wody obieramy brukselkę tak, aby mieć pojedyncze listki. Wystarczy je sparzyć przez pół minuty, osuszyć i dodać do sałatki. Przed podaniem doprawiamy ją sokiem z cytryny i ewentualnie pozwalamy sobie na więcej oliwy. Ja podaję obok ser z tarką, by każdy mógł dotrzeć sobie odrobinę do sałatki. Jemy od razu, nie trzymamy w lodówce. 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: