Sałatka z czerwonej kapusty z pomarańczami i granatem - KUKBUK
salatka czerwona kapusta kukbuk

Sałatka z czerwonej kapusty z pomarańczami i granatem

2 porcje

Granat pasuje nie tylko do deserów. W tej sałatce chrupie jak marzenie!

Pokrojoną na cieniutkie paseczki kapustę wrzucamy do wrzątku na 1, maksymalnie 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku, żeby odciekła. Odsączoną wrzucamy do miski i polewamy sokiem z cytryny, po czym posypujemy solą. Nożykiem do robienia cienkich pasków ścinamy całą skórkę z pomarańczy. Odkładamy skórkę na bok, filetujemy cząstki pomarańczy, które dorzucamy do kapusty. Składniki winegretu mieszamy w zamkniętym słoiku, potrząsając aż do uzyskania konsystencji emulsji. Wylewamy sos na kapustę. Obieramy granat i wsypujemy wszystkie pestki do miski, pilnując, aby nie dostała się tam gorzka błonka otaczająca pestki. Mieszamy i dosypujemy cieniutkie paski ze skórki pomarańczy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: