Sałatka z ciepłych warzyw korzennych na słodko - KUKBUK
salatka warzywa korzeniowe

Sałatka z ciepłych warzyw korzennych na słodko

4 porcje

Nie wiem, kiedy to się stało, ale odkąd pamiętam, mięso jadam ze słodkimi dodatkami. Pokażcie mi dowolne mięso, a ja zaraz przełamie jego smak owocami.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na mandolinie lub obieraczce tniemy milimetrowe długie wstążki z warzyw i cienkie plastry z batata i selera. Mieszamy je w misce z cukrem, anyżem, kolendrą, gorczycą i olejem słonecznikowym. Wykładamy wszystko płasko na blachę wraz z orzechami i gałązkami tymianku. Wstawiamy do pieczenia na około 25 minut. Warzywa mają lekko chrupać, a boki powinny się lekko zrumienić. Przerzucamy gorące do szerokiej miski. Dodajemy olej orzechowy, wkruszamy listki z podpieczonego tymianku, doprawiamy miodem i grubą solą morską. Delikatnie mieszamy, dodajemy drobno siekaną natkę lub świeży estragon, posypujemy pokruszoną bryndzą.

Cieszymy się wybitnym dodatkiem do pieczonych mięs!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: