Sałatka z chrupiącą szynką parmeńską, jeżynami i gorgonzolą - KUKBUK
salatka szynka parmenska kukbuk

Sałatka z chrupiącą szynką parmeńską, jeżynami i gorgonzolą

2 porcje

Szybka i pożywna sałatka z jeżynami, szynką parmeńską i gorgonzolą to wyśmienity pomysł na lekki letni lunch.

Sok z cytryny mieszamy z miodem, po czym dodajemy tyle oliwy, aby otrzymać sos o konsystencji płynnej śmietany. Doprawiamy do smaku solą (pamiętając, że szynka i ser są dosyć słone) i hojnie pieprzem.

Plastry szynki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy, aż szynka się zrumieni, stwardnieje i wytopi się z niej trochę tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wszystkie liście myjemy, po czym mieszamy sałatę z rukolą lub szpinakiem i rozkładamy na talerzach. Układamy na nich rozdrobniony ser, połamane chrupiące plastry szynki, uprażone orzechy oraz jeżyny i polewamy całość dressingiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Irina Grishina

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: