Sałatka cezar - KUKBUK
cezar salatka kukbuk

Sałatka cezar

4 porcje

Imperator wśród sałatek w naszym wydaniu występuje z filetami anchois i świeżą focaccią.

Żółtka, sól, czosnek, anchovies, musztardę i ocet miksujemy na gładką masę. Cały czas mieszając, dolewamy cienkim strumieniem olej (jeśli sos zacznie się robić zbyt gęsty, dodajemy kilka kropli wody). Dodajemy sok z cytryny, sos worchester, pieprz, drobno starty parmezan (zostawiając trochę do podania) i jeszcze raz mieszamy.

Przecięte na pół sałaty smarujemy sosem i grillujemy na mocno rozgrzanej na dużym ogniu patelni grillowej po około 30 sekund z każdej strony. Układamy w miseczkach z grzankami, polane sosem i posypane parmezanem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: