Sałatka cezar z flan stekiem - KUKBUK
salatka cezar stek kukbuk

Sałatka cezar z flan stekiem

3 porcje

Klasyczna sałatka z jajkiem, grzankami i parmezanem, wzbogacona o soczystą wołowinę.

Anchois drobno kroimy, przekładamy do miski i dodajemy majonez. Następnie dodajemy 2-3 łyżki stołowe przegotowanej wody, ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Na bardzo gorącej patelni smażymy flan stek przyprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron, a następnie przekładamy  do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 6-8 minut. Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu, z dodatkiem ½ ząbka czosnku pokrojonego w plasterki.

Sałatę rwiemy i łączymy z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem, grzankami i upieczonym na różowo flan stekiem. Stek kroimy w bardzo drobne paski w poprzek włókien. Na sałatce układamy przekrojone na pół jajko i posypujemy całość płatkami parmezanu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: