Sałatka Cezar - KUKBUK
salatka cezar kukbuk

Sałatka Cezar

4 porcje

Jeśli już Cezar, to z najlepszych składników - użyjcie piersi z młodej kury, parmezanu i anchois.

Anchois, kapary, parmezan (zostawiamy trochę do posypania sałatki), majonez, musztardę dijon i sok z cytryny blendujemy na gładką masę.

Piersi doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony.

Bagietkę kroimy na centymetrowe kromki, a następnie w kostkę. Czosnek obieramy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy bagietkę i czosnek i cały czas mieszając, podsmażamy na złoty kolor (przez 2-3 minuty). Usuwamy czosnek i przesypujemy grzanki na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

Sałatę myjemy i osuszamy. Polewamy ją sosem, posypujemy parmezanem, dosypujemy grzanki i pokrojone na pół pomidorki, dodajemy pokrojoną na plastry pierś z pulardy. Całość delikatnie mieszamy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: