Sałatka z burakami i miodową makrelą - KUKBUK
salatka_makrela kukbuk

Sałatka z burakami i miodową makrelą

4 porcje

Połączenie miodowej makreli z pieczonym burakiem skradło nasze serca.

Wszystkie składniki na sos oprócz soli przekładamy do słoiczka, zakręcamy i mieszamy, potrząsając energicznie naczyniem. Jeśli makrelę kupiliśmy ze skórą, ściągamy ją i usuwamy ości. Rybie mięso rozrywamy na kawałki wielkości kęsa, przekładamy na talerz, zalewamy połową sosu i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na noc) do lodówki, aby ryba wchłonęła smak marynaty. Do reszty sosu dodajemy sól i odstawiamy na później. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki płuczemy, nie obieramy. Kardamon, ziarna jałowca i pieprzu rozgniatamy lekko w moździerzu. Na kawałku folii aluminiowej rozsypujemy kumin, kminek, rozgniecione przyprawy, sól morską i kładziemy na nie opłukane, nieobrane buraki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny, przewracając bulwy na drugą stronę po upływie 30 minut.

Selera obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy go porządnie sokiem z cytryny, aby zapobiec dekoloryzacji. Dodajemy trochę sosu, mieszamy.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

Większość rukoli rozkładamy na talerzu, układamy kupki selera, dodajemy resztę rukoli, skrapiamy odrobiną sosu, rozkładamy tu i ówdzie buraczki, dorzucamy kawałki ryby, polewamy resztą sosu. Raczej nie mieszamy, by nie skropić liści sokiem z buraków.

© KUKBUK 2017