Sałatka z burakami, grzybami, twarogiem i szczawiem - KUKBUK
salatka z burakami i grzybami kukbuk

Sałatka z burakami, grzybami, twarogiem i szczawiem

2-4 porcje

Choć górskie wyprawy ułatwiają nam dbanie o linię, to nikt nie powiedział, że nie mamy się zdrowo odżywiać!

Buraki myjemy, skrapiamy oliwą i pieczemy w folii w 180 stopniach, aż będą miękkie, czyli około godziny. Możemy zrobić to dzień wcześniej. Wystudzone warzywa obieramy, kroimy na kawałki i układamy na talerzu.

Sałatę myjemy i osuszamy. Borowiki myjemy, osuszamy i smażymy na oliwie, aż się zrumienią. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

Na talerzu obok buraków układamy liście sałaty, kawałki twarogu, rzodkiewkę, borowiki oraz liście szczawiu. Całość posypujemy rzeżuchą, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i octem.

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: