Sałatka z brukselką i jarmużem - KUKBUK
salatka brukselka kukbuk

Sałatka z brukselką i jarmużem

2-4 porcje

Brukselka nie zasługuje na złą sławę. W chrupiącej i kolorowej sałatce przekona do siebie nawet sceptyków.

Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i odcinamy dolną część, a następnie kroimy na pół. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, jarmuż myjemy i osuszamy. Brukselkę i cebulę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy za’atarem, płatkami chili i solą. Połowę jarmużu dokładamy do piekarnika po 20 minutach, całość pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Do większej miski wkładamy sałatę, pozostały jarmuż, pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, dodajemy pokruszony ser i orzechy. Następnie dodajemy upieczone warzywa, skrapiamy sosem i mieszamy. Podajemy natychmiast.

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: