Sałatka z brązowej soczewicy, komosy i borówek amerykańskich - KUKBUK
salatka soczewica komosa kukbuk

Sałatka z brązowej soczewicy, komosy i borówek amerykańskich

4 porcje

Zdrowa i sycąca sałatka, pełna nie tylko modnych, lecz także odżywczych i wartościowych superfoods.

Pomarańcze obieramy. Skórkę pozbawiamy całkowicie białych błon i siekamy. Gotujemy wodę i parzymy skórkę przez 5 sekund. Przelewamy ją zimną wodą, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, wkładamy do niego blachę i wyłączamy go. Podsuszamy skórkę przez 45 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim skórkę do całkowitego wysuszenia. Wysuszoną skórkę przesypujemy do moździerza i ucieramy na puder.

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Gotujemy 20 minut, a jeśli będzie za twarda – kolejne 5 minut, uważając, żeby jej nie rozgotować. Przecedzamy przez sitko.

Komosę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy białą i czarną komosę oddzielnie około kwadransa. Wyłączamy palnik i odstawiamy na 5 minut.

W misce delikatnie mieszamy soczewicę i oba rodzaje komosy. Dodajemy borówki i ponownie lekko mieszamy.

Do miski wlewamy olej rzepakowy i sok z cytryny i wrzucamy posiekaną kolendrę. Mieszamy. Na talerz nakładamy sałatkę, polewamy ją obficie dressingiem i posypujemy pudrem z pomarańczy.

Przepis: Joseph Seeletso

 

Więcej przepisów bez soli znajdziecie na Facebooku, na profilu Gotujmy zdrowo.

© KUKBUK 2017