Sałatka z awokado, selerem, jabłkiem i jarmużem - KUKBUK
awokado seler jarmuz salatka agata wojda

Sałatka z awokado, selerem, jabłkiem i jarmużem

1 porcja

Ze składników na dressing ukręcamy jednolity sos. Seler naciowy kroimy w skośne, 3-centymetrowe kawałki i wrzucamy na minutę do osolonego i posłodzonego wrzątku. Przekładamy do miski z lodem. Gdy będzie całkiem zimny, osuszamy ręcznikiem. W tej samej wodzie sparzamy jarmuż. Zanurzamy go tylko na chwilę i przekładamy, podobnie jak seler, do lodu. Osuszamy dokładnie. Awokado obieramy, kroimy na duże kawałki i w misce mieszamy z częścią sosu. Dodajemy lekko pokruszone pestki dyni i siemię. Obklejają awokado. W misce mieszamy seler naciowy z jarmużem, polewamy sosem, wykładamy awokado. Jabłko kroimy w kostkę i dokładamy do sałatki. Ser możemy dodać, jeśli mamy ochotę. Koryciński lubię porwać na mniejsze kawałki i bardzo krótko podsmażyć. Halloumi kroję w malutką kostkę i smażę na dobrej, suchej patelni na złoto. Sałatkę solimy, pieprzymy i podajemy. Zakaz przygotowywania wcześniej. A liofilizowane owoce, jeśli spotkacie (duża drogeria wprowadziła w dziale zdrowego jedzenia), to dodajcie bez mieszania. Warto.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: