Sałata rzymska z awokado, miechunką i parmezanem - KUKBUK
salata rzymska miechunka

Sałata rzymska z awokado, miechunką i parmezanem

1 porcja

Do wąskiego naczynia wybieramy miąższ z awokado, dodajemy sok z 1 limonki, szczyptę soli, pocięty w plasterki czosnek, ewentualnie płaską łyżkę zielonego sosu tabasco lub wasabi. Miksujemy wszystko blenderem na gładki, jednolity mus; w trakcie dodajemy 4 łyżki oleju z awokado. Miechunkę kroimy w ćwiartki, ogórka – w cienkie półplastry. Sałatę rzymską rwiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i polewamy resztą oleju, miodem i sokiem z drugiej limonki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ogórki, miechunkę, pistacje i delikatnie mieszamy. Skórkę po awokado wykładamy musem, uzupełniamy sałatką i mocno obsypujemy świeżo startym parmezanem. Gdyby danie miało pozostać w misce, to nie mieszajcie sałaty z awokadowym musem, tylko wyłóżcie nim dno naczynia, potem dajcie warstwę warzyw i dużo serowego śniegu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: