Sałata orientalna z krewetkami - KUKBUK
salata krewetki kukbuk

Sałata orientalna z krewetkami

4 porcje

Krewetki wylegują się na azjatyckim posłaniu z pędów groszku, pachnotki i orzeszków.

Orzeszki prażymy na suchej patelni. Gdy się przyrumienią, studzimy je, obieramy z łupinek i kruszymy.

W rondelku łączymy sos rybny, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek. Balansujemy smak cukrem i wodą. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pokruszone orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia.

Krewetki obgotowujemy przez 4 minuty. Studzimy, a następnie kroimy je na pół. Ogórki kroimy w plasterki.

Serwujemy, nalewając na talerz sos i kolejno dokładając plastry ogórka, kolendrę, pachnotkę i pędy groszku. Na wierzch układamy krewetki.

Sos można wzbogacić kilkoma kawałkami ostrej papryczki i marynowanym pieprzem.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: