Sałata z chrupiącym prosciutto i węgorzem - KUKBUK
salata prosciutto kukbuk

Sałata z chrupiącym prosciutto i węgorzem

4 porcje

Ubóstwiamy tę sałatę! Za maślankowy dressing, połączenie węgorza z prosciutto i dodatek ikry z łososia.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na 30 minut, by smaki się przemieszały.

Plastry prosciutto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy papierem, przyciskamy płaską żaroodporną tacą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Kiedy szynka lekko ściemnieje, zrobi się chrupiąca i wytopi się z niej tłuszcz, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy.

Węgorza obieramy, mięso kroimy na około 3-centymetrowe kawałki i przesmażamy na patelni.

Liście sałaty, rukoli i cykorii myjemy, osuszamy, mieszamy z dressingiem i rozkładamy na talerzach. Wykładamy gorącego węgorza i prosciutto. Podajemy z gałązkami koperku, dekorujemy ikrą z łososia.

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz / Na Lato

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017