Sałata z burratą i pomarańczami - KUKBUK
salata burrata pomarancze kukbuk

Sałata z burratą i pomarańczami

1 porcja

Miękka, zmysłowa burrata to idealne tło dla wiosennej sałaty i świetny pomysł na lunch.

Groszek obgotowujemy we wrzątku przez około 30 sekund. Następnie hartujemy go, by zachował piękny zielony kolor, zanurzając w misce z lodem.

W drugiej misce łączymy sok pomarańczowy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Winegret można doprawić solą lub cukrem – w zależności od preferencji.

Groszek odcedzamy, cukinię kroimy w plastry, rukolę i zioła myjemy i odsączamy na papierze. Wszystko mieszamy delikatnie z winegretem.

Najpierw na talerz wykładamy burratę, dookoła niej układamy resztę sałaty, skrapiamy całość oliwą. Lubiący zdecydowane smaki mogą dodać dojrzewającej wędliny lub sera.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: