Sałatka z pęczakiem, bobem i groszkiem - KUKBUK
salatka peczak bob kukbuk

Sałatka z pęczakiem, bobem i groszkiem

2-3 porcje

Dużo liści, trochę kwiatów i świeży bób - to nasz pomysł na letnią sałatkę.

Pęczak gotujemy przez 15 minut i odcedzamy. Bób gotujemy przez 2-3 minuty, chłodzimy natychmiast w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa ładny zielony kolor. Groszek blanszujemy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą i podajemy z kiełkami i sezonowymi kwiatami jadalnymi, polewając sałatkę pomidorowym winegretem.
Winegret przygotowujemy, energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki prócz oliwy. Ciągle ubijając, wlewamy cienkim strumyczkiem oliwę tak, by powstała coraz gęstsza emulsja. Polewamy nią sałatkę i podajemy z grissini.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: