Sakiewki naleśnikowe z jabłkami - KUKBUK
sakiewki-nalesnikowe-z-jablkami kukbuk

Sakiewki naleśnikowe z jabłkami

4 porcje

Zagotowujemy wodę na karmel, dodajemy trochę soku z cytryny, cukier i gotujemy, aż otrzymamy karmel o nieco ciemnym kolorze. Odstawiamy na 5 minut, żeby masa trochę wystygła przed dodaniem śmietanki – w przeciwnym razie zacznie pryskać. Śmietankę wlewamy powoli, cały czas mieszając długą trzepaczką. Kiedy śmietanka całkowicie połączy się z karmelem, dodajemy masło, również cały czas mieszając. Na końcu powinniśmy otrzymać kremowy, dosyć płynny sos karmelowy. Odstawiamy, ale by sos nie wystygł, stawiamy naczynie nad kąpielą wodną.

Aby przygotować ciasto na naleśniki, mieszamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, aby otrzymać gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło, mieszamy, po czym przelewamy ciasto przez sito, aby pozbyć się grudek.
Rozgrzewamy dużą patelnię do naleśników. Wlewamy porcjami ciasto, ale zwracamy uwagę, aby naleśniki nie były za grube. Gotowe placki układamy jeden na drugim na talerzu.

 

Jabłka przesmażamy na maśle razem z cukrem i laską wanilii. Dodajemy łyżkę wazową sosu karmelowego, mieszamy. Usuwamy laskę wanilii, rozcinamy wzdłuż ostrzem noża, wyskrobujemy nasionka i dodajemy je do sosu. Pustą laskę wanilii kroimy w cienkie paski, którymi później zwiążemy naleśnikowe sakiewki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naleśniki rozkładamy na blacie, jeden obok drugiego. Na środku każdego placka kładziemy łyżeczkę nadzienia jabłkowego, a następnie związujemy naleśnik paseczkiem z laski wanilii w małą sakiewkę. Gotowe sakiewki przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika, aby naleśniki się skarmelizowały. Podajemy polane sosem karmelowym.

 

Wskazówka szefa kuchni:
Sok z cytryny, który dodajemy do gotującej się wody na sos sprawia, że cukier się nie skrystalizuje, podczas gdy będziemy gotować karmel.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: