Rzodkiewki nadziewane masełkiem chrzanowym - KUKBUK
Rzodkiewki maslo chrzanowe kukbuk

Rzodkiewki nadziewane masełkiem chrzanowym

4 porcje

Rzodkiewki nadziewane masełkiem chrzanowym.

Rzodkiewki maslo chrzanowe kukbuk

Rzodkiewki płuczemy i odrywamy liście, zostawiając trochę u nasady (liści nie wyrzucamy). Z każdej rzodkiewki odcinamy równo górę wraz z pozostawionymi listkami i odkładamy. Podcinamy rzodkiewki odrobinę od spodu, aby można było postawić je na talerzu. Z pomocą wykrawacza do melona wybieramy z każdej rzodkiewki ok. 1/3 miąższu.

W rondlu zagotowujemy wodę i przyprawiamy solą gruboziarnistą. Dodajemy oberwane liście rzodkiewek i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i przekładamy do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania i zachować zielony kolor. Jeszcze raz dokładnie odcedzamy.

Przekładamy ugotowane liście do malaksera, dodajemy masło i miksujemy, aż składniki połączą się. Dodajemy chrzan, świeżo zmielony pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy masełko do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim wydrążone rzodkiewki. Przykrywamy odciętymi częściami i od razu podajemy.

Wskazówka szefa Erica Frechona z restauracji hotelu Le Bristol w Paryżu:

Aby przygotować prostszą wersję tego dania, wypełniamy rzodkiewki nadzieniem przygotowanym tylko z miękkiego, solonego masła – bez dodatku listków rzodkiewek i chrzanu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: