Rzodkiew daikon z mleczkiem kokosowym i purée z brokułów - KUKBUK
biala rzodkiew kukbuk

Rzodkiew daikon z mleczkiem kokosowym i purée z brokułów

2 porcje

Jeżeli jesteście głodni wrażeń estetycznych, przygotujcie tę ekstrawagancką rzodkiew. Malujcie orzechowymi dodatkami i akcentujcie purée z brokułów. Będzie pysznie.

Rzodkiew myjemy, kroimy wzdłuż na paski grubości 1 centymetra. Mleczko kokosowe redukujemy, by bardziej skoncentrować smak kokosu. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, miksujemy z zimnym masłem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Płatki migdałów prażymy w piekarniku lub na patelni, aż staną się jasnobrązowe, i miksujemy na puder. Olej miksujemy z kolendrą i przecedzamy przez gazę. Na talerze rozlewamy mleczko kokosowe, układamy plastry rzodkwi, wyciskamy na nie dyspenserem większe i mniejsze kropki purée z brokułów, posypujemy pudrem migdałowym. Dekorujemy kiełkami brokułów i olejem kolendrowym.

 

przepis: Piotr Markowski / szef kuchni restauracji Jadalnia w Poznaniu

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: