Ryż ze szpinakiem i kimchi - KUKBUK
ryz_ze_szpinakiem_i_kimchi

Ryż ze szpinakiem i kimchi

4 porcje

Czy już wspominaliśmy, że jajko w koszulce pasuje do wszystkiego? Sprawdza się nawet na kimchi.

Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dusimy szalotkę, czosnek i imbir przez 5 minut. Dodajemy umyty szpinak i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy sosem sojowym, octem ryżowym i wasabi.
Jajka wbijamy pojedynczo do kubeczka. Gotujemy wodę z octem, zakręcamy łyżką wir i wlewamy jajko z niewielkiej wysokości. Gotujemy przez 3 minuty, wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i suszymy na papierowym ręczniku. Na talerzach układamy ryż, szpinak i jajko w koszulce, podajemy z kimchi i posypujemy sezamem. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017