Ryż na mleku z marcepanem, makiem i maślanymi owocami - KUKBUK
ryz na mleku

Ryż na mleku z marcepanem, makiem i maślanymi owocami

Kojący mleczny deser z dzieciństwa w hedonistycznej odsłonie.

Podgrzewamy mleko ze śmietanką, dodajemy cukier waniliowy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy mak, szczyptę soli i wlewamy nieco mleka połączonego ze śmietanką i z wanilią, po czym postępujemy podobnie jak przy robieniu risotta. Co jakiś czas dolewamy mleka, drewnianą łyżką delikatnie mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. W połowie gotowania dokładamy pokruszoną masę marcepanową. Ryż bywa różny, więc czas przygotowania wyniesie od 30 do 45 minut, w zależności od gatunku. Gotowy ryż lekko chłodzimy i mieszamy z mascarpone. Serwujemy z pokruszoną bezą i gorącymi maślanymi owocami. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy. Wlewamy miód i przez 2 minuty pozwalamy mu się karmelizować. Wrzucamy na chwilę owoce. Najpierw suche, przekrojone na pół, malutkie truskawki, po chwili maliny (lub jeżyny, jagody). Maślane owoce, gorące, wykładamy na ciepły lub zimny ryż. Jeśli planujemy serwować danie na zimno, to mascarpone wmieszajmy tuż przed podaniem. Jeżeli mamy ochotę na słodki smak, doprawiamy w trakcie gotowania porcją cukru pudru. Ryż można przygotować też klasycznie, zatopić w nieco większej ilości ciepłego mleka i razem gotować pod dużą kontrolą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: