Ryby i warzywa w solnych okopach - KUKBUK
ryba w soli kukbuk

Ryby i warzywa w solnych okopach

4 porcje

Myjemy i obieramy ziemniaki, taro i marchewki. Przygotowujemy marynatę: wszystkie jej składniki blendujemy. Pod koniec dodajemy liście i kwiaty tajskiej bazylii. Powstałą masą nacieramy bardzo grubo warzywa. Tak przygotowane odstawiamy.

Ryby dokładnie myjemy i filetujemy z wnętrzności. Przygotowujemy farsz. Imbir i galangal ścieramy na tarce o średnich oczkach, resztę składników drobno siekamy. Dodajemy olej i sok z limonki. Powstałą masą mocno faszerujemy ryby i grubo nacieramy nią skórę.

Składniki na masę solną mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkowujemy je. Warzywa i ryby zawijamy w grube płaty rozwałkowanej masy, nie dociskając jej. Układamy warzywa z rybami w piekarniku lub żarze ogniska tak, by się nie dotykały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż będą brązowozłote (około 45 minut). Upieczone odstawiamy na 3 minuty do ostygnięcia. Rozłupujemy solny pancerz i podajemy. Do warzyw używamy dodatkowo sosu beurre blanc. Przygotowujemy go, redukując białe wino i sok z cytryny na patelni ustawionej na dużym ogniu przez około 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy mocno schłodzone masło, kosteczka po kosteczce, mocno mieszając trzepaczką do jajek, aż sos będzie miał konsystencję majonezu. Dodajemy łyżeczkę chili i szczyptę soli. Polewamy warzywa, serwujemy.

© KUKBUK 2017