Rozpustny sernik czekoladowy - KUKBUK
sernik czekoladowy kukbuk

Rozpustny sernik czekoladowy

12 porcji

Nie da się go jeść bez cichego pomrukiwania. Nie da się też nie wziąć dokładki.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w garnuszku na bardzo małym ogniu. Lekko studzimy, dodajemy jajko i mąkę. Masę rozsmarowujemy na spodzie tortownicy (o średnicy 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na bok.

 

Ser ucieramy z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a na samym końcu śmietanę i brandy. Masę przelewamy do tortownicy. Zatapiamy w niej porcje masy kajmakowej wielkości łyżeczki. Pomagamy im łyżeczką, aby całkowicie zniknęły w czekoladowej masie.

 

Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez 30. Powierzchnia sernika powinna być ścięta, ale on sam ma trząść się jak galareta, kiedy poruszamy foremką. Upieczony sernik studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin (najlepiej na dobę).

© KUKBUK 2017