Rozgrzewający świąteczny poncz - KUKBUK
Rozgrzewający świąteczn

Rozgrzewający świąteczny poncz

1 duży słój

Spodziewasz się gości? Oto fantastyczny pomysł na świąteczny, deserowy napój podkręcony procentami!

Cynamon, goździki i ziele angielskie ucieramy w moździerzu. Żółtka miksujemy z cukrem i dodajemy przyprawy. Wlewamy brandy i dokładnie mieszamy. Składniki wzmacniamy porcją rumu, nieprzerwanie mieszając. Do gęstego płynu dodajemy gorącą wodę i lekko mieszamy. Na wierzch ścieramy gałkę muszkatołową.

* WANILIOWY CUKIER PUDER

Składniki miksujemy w blenderze i przepuszczamy przez sito.

**RUM O SMAKU DAKTYLI Z DOMIESZKĄ ANYŻKU

Daktyle zalewamy wrzątkiem i drobno siekamy. Gwiazdkę anyżu ucieramy w moździerzu i umieszczamy w słoju wraz z daktylami. Całość zalewamy rumem i odstawiamy na siedem dni. Codziennie kilkakrotnie obracamy słojem. Po tygodniu macerat klarujemy za pomocą filtrów do kawy.

Przepis ukazał się w 6 numerze magazynu KUKBUK

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: