Rozgrzewający krem z marchwi - KUKBUK
krem z marchwi kukbuk

Rozgrzewający krem z marchwi

4 porcje

Delikatny krem marchewkowy warto podkręcić egzotycznymi składnikami - mlekiem kokosowym, kurkumą i curry.

Warzywa – pietruszkę, ziemniaki, marchew i selera obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą na wysokość 2 centymetrów ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie.

Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ziele i liść laurowy, a całość blendujemy. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, czosnek, starty imbir i mleczko kokosowe. Doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem, kurkumą, ostrym curry i chili. Gotujemy ostatnie 2 minuty, aby zupa była gorąca.

Przepis: Samar Khanafer, www.blogsamar.com
Zdjęcie: Piotr Wroniewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: