Rozgrzewające fondue z białej czekolady z dodatkiem amerykańskiej whiskey - KUKBUK
fondue czekolada kukbuk

Rozgrzewające fondue z białej czekolady z dodatkiem amerykańskiej whiskey

4 porcje

Owoce kroimy w dużą kostkę, wkładamy do lodówki (jabłka i gruszki skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie poczerniały). Nastawiamy kąpiel wodną. Na garnku wypełnionym gotującą się wodą stawiamy metalową miskę. Wkładamy do niej połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy bourbona. Znów mieszamy. Owocowe kostki nabijamy na długie wykałaczki i maczamy w czekoladzie. Jeśli owoce będą wystarczająco zimne, to czekolada lepiej się na nich zetnie. Przed zjedzeniem posypujemy posiekaną świeżą miętą i (lub) kolendrą.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Pixabay

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: