Zupa z ziemniaków, pasternaku, kurkumy z kolendrą - KUKBUK
zupa_z_ziemniakow_i_pasternaku kukbuk

Zupa z ziemniaków, pasternaku, kurkumy z kolendrą

4 porcje

Ziemniaki kroimy w plastry, pasternak – w cieńsze plasterki, a marchewkę w cieniutkie talarki. Rozpuszczamy masło w dużym garnku i wrzucamy pokrojone warzywa. Dorzucamy zgnieciony czosnek i podsmażamy lekko przez 3 minuty. Dodajemy imbir, kurkumę, kumin. Zalewamy bulionem i gotujemy około 40 minut, czyli tyle, aby pasternak dał się zmiksować na gładki krem. Miksujemy, dodając pastę curry. Serwujemy wymieszane z solidną porcją pestek i garścią kolendry na porcje. Nie ma posypywania, tylko utopienie w zupie z dodatkowy smakiem od sumaku! A sumak, dopóki nie wymyślono cytryn, nadawał daniom odświeżenia… Czułam to intuicyjnie!

 

Agata Wojda

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: