Rosolio di fragole - KUKBUK
nalewka truskawkowa kukbuk

Rosolio di fragole

1 słój

Wodę i cukier gotujemy razem, aż powstanie syrop. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, pozbawiamy szypułek. Wsypujemy do dużego słoja. Zimny syrop mieszamy ze spirytusem. Wlewamy spirytus do syropu, nie odwrotnie! Tak przygotowaną miksturą zalewamy truskawki w słoju razem z listkami bazylii. Odstawiamy na minimum tydzień, choć dwa tygodnie byłyby lepsze. Codziennie delikatnie potrząsamy zawartość słoja. Dwa dni przed planowanym zakończeniem maceracji do nastawu dokładamy łyżkę pieprzu. Po dwóch dniach całość przecedzamy przez gazę i rozlewamy do karafek. Podajemy w kryształowych kieliszkach, ciesząc się z własnych antwerpskich diamentów.

  • Kasia

    A pieprz mielony czy w kulkach? Czarny?

© KUKBUK 2017