Rosół z galangalem, trawą cytrynową i chili - KUKBUK
rosol galangal trawa cytrynowa kukbuk

Rosół z galangalem, trawą cytrynową i chili

6-8 porcji

Nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak miska rosołu. Ten w azjatyckim wydaniu pachnie galangalem i kolendrą, ale działa tak samo!

Warzywa dokładnie myjemy, seler kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę obieramy, z cebuli zdejmujemy wierzchnią koszulkę. Jedną marchewkę odkładamy na później. Warzywa i lubczyk zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, doprowadzając wywar do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 40-45 minut, wciąż pod przykryciem. Filety myjemy i dokładnie czyścimy, kroimy na niewielkie paski. Papryczkę chili drobno siekamy, użyjemy jej razem z pestkami. Pozostawioną marchewkę siekamy na cieniutkie słupki. Łodygę trawy cytrynowej obieramy, kroimy na około 2-centymetrowe kawałki i zgniatamy nożem. Kroimy galangal na plasterki. Wyjmujemy warzywa z wywaru, dodajemy do niego pastę tom yum i dokładnie mieszamy. Dokładamy kurczaka, słupki marchewki, galangal oraz trawę cytrynową. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty. Odcedzamy z wody. Kolendrę siekamy. Makaron wkładamy do miseczek, obsypujemy kolendrą i zalewamy gorącym wywarem z kurczakiem. Rosół można zabielić mlekiem kokosowym.

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: