Romantyczne ciasto czekoladowe z ricottą i owocami - KUKBUK
CIASTO CZEKOLADOWE Z RICOTTA kukbuk

Romantyczne ciasto czekoladowe z ricottą i owocami

1 ciasto

Jest tak pyszne, jak piękne. Nie da się poprzestać na jednym kawałku!

Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do rozpuszczonej czekolady z masłem i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

 

Połowę owoców mieszamy z cukrem. Przesypujemy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do momentu, aż puszczony przez owoce sok wyraźnie zgęstnieje. Dodajemy wówczas ocet balsamiczny i resztę owoców. Dusimy jeszcze przez 8 minut.

 

Śmietankę ubijamy mikserem. W połowie miksowania dodajemy cukier i serek ricotta. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta. Wykładamy ją na ciasto czekoladowe. Śmietanę polewamy owocami lekko odsączonymi z syropu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: