Roladki z dynią i fetą podane z kawą Fortissio Lungo - KUKBUK
roladki z dynią i ziołami, spring rolls, nespresso

Roladki z dynią i fetą podane z kawą Fortissio Lungo

10-12 sztuk

Czas na jesienną dynię w nietypowej formie! W deszczowe dni ucieszmy kubki smakowe roladkami z dynią i fetą, skomponowanymi z kawą. Nietypowe? Kawa Fortissio Lungo, intensywna i wyrazista, ze zbożową nutą, została dobrana do dania zgodnie z ideą coffee pairingu – łączenia kawy z jedzeniem. Smacznego!

Dynię obieramy, kroimy w niewielkie kawałki, polewamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, do miękkości. W tym czasie gotujemy komosę ryżową. Przelewamy ją kilka razy wodą, po czym umieszczamy w niewielkim garnku z 1 szklanką wody i szczyptą soli. Zagotowujemy na dużym ogniu – zmniejszamy go i gotujemy, aż komosa całkowicie wchłonie wodę. Przygotowujemy głęboki talerz z wodą – na tyle duży, by zmieścił się w nim papier ryżowy – i namaczamy każdy arkusz przez kilkanaście sekund. Po namoczeniu przekładamy na deskę. Na środku arkusza układamy kilka kawałków upieczonej dyni, fety, łyżkę ugotowanej komosy oraz po listku: mięty, bazylii i natki pietruszki. Zwijamy roladki: najpierw dolną część zawijamy do środka, następnie boki, na koniec rolujemy całość.

Wszystkie składniki sosu orzechowego umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy. Podobnie łączymy składniki winegretu.

Zharmonizowana kawa

Fortissio Lungo od Nespresso – intensywna, wyrazista kawa o bogatej zbożowej nucie idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem roladek. Podana w postaci lungo, perfekcyjnie przełamuje słodycz dyni i głęboki smak fety.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: