Roladki z bakłażanów - KUKBUK
baklazan_roladki kukbuk

Roladki z bakłażanów

ok. 10 sztuk

Szybkie i genialne! Turlane bakłażany z fenkułem, jogurtem i tahiną sprawdzą się na przekąskę lub lekką kolację.

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry o grubości ½ cm. Solimy i odstawiamy na dwie godziny. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Łodygi kopru kroimy w bardzo cieniutkie słupki i nacieramy jedną łyżeczką soku z cytryny. Natkę pozostawiamy w całości. W miseczce łączymy jogurt z oliwą, tahini i pozostałym sokiem z cytryny oraz natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażana na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kiedy przestygnie, każdy kawałek smarujemy delikatnie pastą, a następnie układamy na niej kilka pasków fenkułu oraz kawałek koperku tak, aby wystawał poza plasterek. Tak przygotowanego bakłażana zawijamy w roladki (możemy je spiąć wykałaczką). Popijamy białym wytrawnym winem, które zostało po gotowaniu.

© KUKBUK 2017