Rolada czekoladowa - KUKBUK
Rolada czekoladowa kukbuk

Rolada czekoladowa

1 foremka

Nie sposób przejść koło niej obojętnie. Czekoladowe esy-floresy hipnotyzują i zmuszają do dokładki…

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w dzieży miksera i przez około 10 minut wyrabiamy, aż masa będzie gładka. Formujemy z niego kulę i odkładamy ją w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiła swoją objętość.

Czekoladę drobno siekamy i mieszamy z migdałami, kawą i cynamonem.

Masło rozcieramy z mąką i cukrem do momentu, aż utworzą się grudki. Kruszonkę przekładamy do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Posypujemy przygotowanym farszem, ściśle zwijamy i kroimy na pół. Rolady możemy jeszcze poskręcać wzdłuż własnej osi, aby lepiej wyglądały w przekroju. Przekładamy je do formy keksowej i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzchy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor, czyli przez około 40 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: