Rolada czekoladowa z owocami - KUKBUK
kukbuk ROLADA CZEKOLADOWA Z OWOCAMI1

Rolada czekoladowa z owocami

1 ciasto

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka ukręcamy do białości z cukrem pudrem. Do żółtek wlewamy czekoladę, a po delikatnym wmieszaniu dokładamy białkową pianę. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go odrobiną tłuszczu. Rozprowadzamy na dnie centymetrową warstwę ciasta i pieczemy, aż urośnie (maksymalnie 20 minut). Studzimy. Z jogurtu i miodu ukręcamy krem. Część rozsmarowujemy na cieście, resztę chowamy do lodówki, by stężała. Na jogurt rozsmarowany na cieście nakładamy część owoców (truskawki kroimy w plastry), resztę pozostawiamy do podania. Chwytamy dłuższy bok i zwijamy w roladę razem z papierem, tak aby przykrywał ciasto, lekko go dociskamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przygotowujemy dodatki do podania. Czekoladę rozpuszczamy na parze ze śmietaną i z miodem. Studzimy. Na patelnię wysypujemy cukier, dodajemy wodę i cassis. Wrzucamy pozostałe owoce i chwilę trzymamy na ogniu, aby zapachniało malinami. Serwujemy plaster rolady z łyżką czekoladowego dodatku, czubatą łyżką owoców na ciepło i porcją schłodzonego kremu jogurtowego.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: